Cum sa alegi chitara potrivita: Ghid pentru incepatori

Inainte de toate trebuie sa stii ca exista  4 tipuri de baza :

  1. Chitara Clasica/Spaniola

2. Chitara Acustica

3. Chitara Jazz

4. Chitara Electrica

Chitara clasica/ spaniola are corzi de nailon, marimea instrumentului este medie, sunetul este cald si este utilizata in muzica clasica,flamenco si muzica traditionala latino-americana.

Chitara Acustica are corzi de metal, este putin mai mare decat chitara clasica ,corzile pot fi ciupite cu degetele ,cu pana de plastic sau cu extensii de metal pentru degete. Chitara Acustica poate fi utilizata in muzica folk, blues, rock’n roll.

Chitara de jazz are adesea un sistem intern de amplificare, dimensiunile chitarei sunt mari si este folosita atat pentru solo-uri cat si pentru acorduri jazz.

Chitara electrica nu contine un corp de rezonanta , poate fi folosita doar cu ajutorul amplificatoarelor de sunet si este folosita in aproape toate stilurile si genurile muzicale moderne, exclusiv in aria de muzica rock.

Cumpararea unei chitare poate fi o misiune destul de dificila , in special pentru cei care nu sunt chitaristi si cu atat mai mult pentru cei care n-au atins niciodata o chitara. Asa ca inainte de a investi o suma de bani intr- o chitara, este bine sa-ti intocmesti o mica strategie :

Informeaza- te din cat mai multe surse despre chitara pe care vrei s-o cumperi ! Internetul este o sursa importanta de informatii . Asculta chitaristi sau melodii care iti plac si apoi informeaza-te despre acel tip de chitara care ti- a atras atentia. Mergi la un profesor de chitara si cere-i un sfat!

Ce suma ar trebui sa investesti intr-o chitara ?

Evita sa cumperi o chitara foarte ieftina pentru că poate fi descurajant pentru un incepator din mai multe motive :

  • sunetul este total inadecvat,

  • tensiunea corzilor este foarte mare și asta transforma cantatul la chitara într-un adevarat chin.

Suma minima investita pentru un instrument ar trebuie sa fie de 350 de euro, pentru ca pornind de la aceasta suma ai o minima garantie a calitatii, atat a materialelor din care este construita chitara cat si a finisajelor, care sa permita un sunet adecvat.

 

Acustica sau Electrica ?

O chitara electrica si un amplificator de calitate sunt destul de scumpe si de aceea majoritatea incepatorilor prefera un instrument acustic. Este un inceput bun si chiar util, dar trebuie sa retii faptul ca tehnica celor doua de instrumente este diferita , indiferent de forma si stilul cursurilor de chitara si de aceea este indicat ca dupa o perioada de timp, sa te gandesti  la procurarea unei chitare electrice .

Lectii de chitara

La fel de important in achizitionarea unui instrument este sa stabilesti evolutia ta ca viitor chitarist. Gandeste-te ca orice instrument are multe secrete pe care trebuie sa le descoperi ca sa poti progresa si atunci ai nevoie de lectii de chitara care pot veni de la un profesor de chitara, din tutoriale, sau din lectii online . Trebuie sa stii de la inceput care vor fi primii pasi in invatarea acestui instrument, pentru ca investitia ta sa nu devina inutila.

 

Chitara pentru copii

Desi copii asimileaza informatiile mai rapid decat adulti, ei au nevoie de un timp mai indelungat pentru intelegerea limbajului musical. De aceea recomand ca inceputul studierii unui instrument sa se desfasoare cu profesor si, in acest caz, achizitionare unui instrument trebuie sa fie urmarea unei discutii pe care o veti avea cu acesta. Evolutia copilului  depinde atat de trasaturile  psiho-motorii cat si caracteriticile fizice ale copilului ( capacitatea de citire, memoria, atentia si auzul, dimensiunea mainilor si caracterul articulatiilor, etc.) si nu in ultimul rand de instrumentul achizitionat.

 Daca ai intrebari, contacteaza-ma !

Succes !

Previous
Previous

Forme de invatare

Next
Next

Chitara: între mit și realitate - Impactul său asupra culturii și muzicii moderne