Lectii de Chitara
Modulele de chitara contin forme usoare invatare , adecvate pentru cei care nu au niciun fel de cunostinte muzicale. Programul este flexibil iar ritmul de invatare este adaptat pentru fiecare cursant. Lectiile de chitara sunt de dimensiuni mici si sunt centrate pe placerea de a canta si de a invata un limbaj nou .
Daca lectiile de chitara devin importante pentru tine, putem trece la nivelul intermediar de invatare, in care aprofundam si mergem catre alte forme avansate de studiere a acestui instrument.
Informeaza-te permanent!
Inscrie-te pe site-ul meu si primesti informatii despre chitara si muzica!
.
Chitara Clasica / Chitara Electrica
Sedinta de chitara se desfasoara individual si dureaza 50 de minute.
Cursuri se adreseaza copiilor, adolescentilor si adultilor
Varsta minima 7 ani
Carcteristicile principale ale lectiilor de chitara :
Citirea si redarea corecta a partiturilor, tabulaturilor sau a notatiilor cifrate
Invatarea unor melodii cunoscute
Multiple tehnici de exersare si interpretare
Teorie aplicata pentru chitara
Improvizatie si ritm
Cultura muzicala
Cursurile se predau in limba romana sau engleza
Poti oricand sa ma contactezi daca vrei sa stii mai multe despre chitara!
Succes!
Lectii de chitara Constanta
Forme de invatare
Cursurile de chitara se adreseaza atat chitaristilor incepatori sau intermediari cat si chitaristilor experimentati care doresc sa-si perfectioneze tehnica ori sa-si imbunatateasca cunostintele muzicale. Modulele de chitara contin tehnici si lucrari ale chitaristilor celebri si forme de invatare care se predau in scolile importante din Marea Britanie, Statele Unite, Europa si in scolile internationale. Aplicand teoria cu exemple practice, lectiile de chitara contin cele mai importante progresii (inlantuiri de acorduri) de blues, jazz si rock n’roll pe care se bazeaza majoritatea melodiilor pe care le-ai auzit, imbinind o multitudine de elemente de tehnica si de muzicalitate .
Chitara Clasica / Chitara Electrica
Sedinta de chitara se desfasoara individual si dureaza 50 de minute.
Cursuri personalizate
Varsta minima 7 ani
Carcteristicile principale ale cusurilor de chitara :
Citirea si redarea corecta a partiturilor, tabulaturilor sau a notatiilor cifrate
Multiple tehnici de exersare si interpretare
Teorie aplicata pentru chitara
Improvizatie si ritm
Cultura muzicala
Cursurile se predau in limba romana sau engleza
Citeste si : Cum sa alegi o chitara
Forme de invatare
Cursuri 3 ani - Sediu Centrul Cltural Judetean Teodor Burada - Chitara Clasica ; Chitara Electrica /Taxa Evaluare.
Specializare 2 ani - Sediu Centrul Cultural Judetean Teodor Burada - Chitara Clasica ; Chitara Electrica.
Cursuri Intensive - Sediu B-dul Tomis 98 Chitara Clasica ; Chitara Electrica / Evaluare Gratuita.
Meditatii Chitara Clasica - Sediu B-dul Tomis 98 ; Ciclul primar , Liceu , Facultate.
Informatii media despre cursuri si inscrieri - DOTTO TV
Cum sa alegi chitara potrivita: Ghid pentru incepatori
Inainte de toate trebuie sa stii ca exista 4 tipuri de baza :
3. Chitara Jazz
Chitara clasica/ spaniola are corzi de nailon, marimea instrumentului este medie, sunetul este cald si este utilizata in muzica clasica,flamenco si muzica traditionala latino-americana.
Chitara Acustica are corzi de metal, este putin mai mare decat chitara clasica ,corzile pot fi ciupite cu degetele ,cu pana de plastic sau cu extensii de metal pentru degete. Chitara Acustica poate fi utilizata in muzica folk, blues, rock’n roll.
Chitara de jazz are adesea un sistem intern de amplificare, dimensiunile chitarei sunt mari si este folosita atat pentru solo-uri cat si pentru acorduri jazz.
Chitara electrica nu contine un corp de rezonanta , poate fi folosita doar cu ajutorul amplificatoarelor de sunet si este folosita in aproape toate stilurile si genurile muzicale moderne, exclusiv in aria de muzica rock.
Cumpararea unei chitare poate fi o misiune destul de dificila , in special pentru cei care nu sunt chitaristi si cu atat mai mult pentru cei care n-au atins niciodata o chitara. Asa ca inainte de a investi o suma de bani intr- o chitara, este bine sa-ti intocmesti o mica strategie :
Informeaza- te din cat mai multe surse despre chitara pe care vrei s-o cumperi ! Internetul este o sursa importanta de informatii . Asculta chitaristi sau melodii care iti plac si apoi informeaza-te despre acel tip de chitara care ti- a atras atentia. Mergi la un profesor de chitara si cere-i un sfat!
Ce suma ar trebui sa investesti intr-o chitara ?
Evita sa cumperi o chitara foarte ieftina pentru că poate fi descurajant pentru un incepator din mai multe motive :
sunetul este total inadecvat,
tensiunea corzilor este foarte mare și asta transforma cantatul la chitara într-un adevarat chin.
Suma minima investita pentru un instrument ar trebuie sa fie de 350 de euro, pentru ca pornind de la aceasta suma ai o minima garantie a calitatii, atat a materialelor din care este construita chitara cat si a finisajelor, care sa permita un sunet adecvat.
Acustica sau Electrica ?
O chitara electrica si un amplificator de calitate sunt destul de scumpe si de aceea majoritatea incepatorilor prefera un instrument acustic. Este un inceput bun si chiar util, dar trebuie sa retii faptul ca tehnica celor doua de instrumente este diferita , indiferent de forma si stilul cursurilor de chitara si de aceea este indicat ca dupa o perioada de timp, sa te gandesti la procurarea unei chitare electrice .
La fel de important in achizitionarea unui instrument este sa stabilesti evolutia ta ca viitor chitarist. Gandeste-te ca orice instrument are multe secrete pe care trebuie sa le descoperi ca sa poti progresa si atunci ai nevoie de lectii de chitara care pot veni de la un profesor de chitara, din tutoriale, sau din lectii online . Trebuie sa stii de la inceput care vor fi primii pasi in invatarea acestui instrument, pentru ca investitia ta sa nu devina inutila.
Desi copii asimileaza informatiile mai rapid decat adulti, ei au nevoie de un timp mai indelungat pentru intelegerea limbajului musical. De aceea recomand ca inceputul studierii unui instrument sa se desfasoare cu profesor si, in acest caz, achizitionare unui instrument trebuie sa fie urmarea unei discutii pe care o veti avea cu acesta. Evolutia copilului depinde atat de trasaturile psiho-motorii cat si caracteriticile fizice ale copilului ( capacitatea de citire, memoria, atentia si auzul, dimensiunea mainilor si caracterul articulatiilor, etc.) si nu in ultimul rand de instrumentul achizitionat.
Daca ai intrebari, contacteaza-ma !
Succes !
Chitara: între mit și realitate - Impactul său asupra culturii și muzicii moderne
Citole -British Museum
Oud-ul, considerat primul instrument cu coarde, este atestat chiar înaintea lirei Ur (instrument cunoscut sub denumirea de ravanastron in Cujarat și Rajastan sau ravanahattha in India , pe care istorici o considera un precursor al viorii ; Geofrey Alwin -”Violin and it's story” ) , a fost inventat de al șaselea nepot al lui Adam, Lamech. Legenda lui Farabi spune că îndureratul Lameh a atârnat trupul fiului său mort de un copac. Pe măsură ce oasele scheletului s-au albit la soare ,ele au inspirat forma primului oud. Muzica oud-ului a fost considerată demnă si potrivită pentru lauda lui Allah. Cateva mii de ani mai târziu, oud-ul este adus de mauri in peninsula Iberica, fiind desemnat de majoritatea cercetatorilor precursorul lautei .
Exista un numitor comun in ceea ce privește aparitia chitarei europene și acela este incertitudinea. Cercetătorii se confrunta cu doua intrebari care vizează chitara : a fost introdusă în Europa medievală din Orientul Mijlociu , asa cum s-a intâmplat cu lăuta, sau a fost indigenă în Europa ? In multitudinea de înscrisuri și atestări pe care le-am parcurs in acesti ani, atunci când vine vorba despre atestarea chitarei cuvintele intâlnite in toate documentele stiintifice sunt : “improbabil “ sau “incert” .În urma cu cativa ani , într-una din fascinantele sali ale British Museum, care inglobeaza doua milioane de ani de istorie și cultura a umanitatii, vedeam pentru prima data o “citole”, singurul instrument de acest fel, datat in jurul anului 1300 care a supraviețuit și care a aparținut contelui Warwick. A fost momentul in care am realizat ca toate lucrurile care le știam despre istoria chitarei erau departe de adevăr .Pentru mine nu era doar fascinația un obiect de o frumusețe rara sau bucuria sunetului pe care-l construiam in imaginația mea.Era existenta unei lumi care s-a plasmuit in jurul unui instrument cu coarde ciupite. Beatles , Weiss, Flower Power, Renasterea, Paganini, revoltele împotriva razboiului si a rasismului, Concierto de Aranjuez al lui Rodrigo, Wish You Where Here - Pink Floyd, Jimmy Hendrix, Friday Night in San Francisco, Woodstock, Reinhardt Django, Manuel de Falla, Francisco Tarrega, Jeff Beck, sunt doar câteva exemple despre o cultura care poate nu ar fi existat fara evolutia chitarei.
Descoperirile făcute in decursul timpului consacra ideea ca dovezile sunt insuficiente pentru a stabili provenienta exacta a chitarei înainte de Renaștere. Existența unor instrumente cu coarde ciupite foarte vechi, care sunt legate de chitarele ulterioare fie în formă fizică, fie în tehnica de interpretare au complicat și mai mult stabilirea originii acestui instrument . Printre aceste instrumente este mentionată lăuta cu gât lung, cu origi romane sau bizantine, descoperita in Egipt. Acest tip de lăuta are o cutie de rezonanta asemanatoare chitarei și este atestata din secolul al treilea până în secolul al șaselea .
În perioadele medievale și renascentiste , o mare varietate de instrumente cu coarde ciupite pot fi întâlnite atât în literatură, cât și în arta vizuala. Printre ele se număra vihuela, citola, cittern,mandore, gittern și, desigur, lăuta in toate formele și variantele acesteia. Cel mai apropiat contemporan al chitarei a fost, fara echivoc, vihuela care este intâlnita adesea in perioada Renasterii. Vihuela este un instrument mai mare decât chitara, cu șase sau șapte coarde și este acordat ca o lăută. Aceasta este ilustrata uneori cu forme ascuțite, precum vioara, iar alteori cu colțurile rotunjite ca o chitară . Vihuela și chitara au existat simultan până în secolul al XVII-lea, când popularitatea chitarei a înlocuit definitiv vihuela.
Primele instrumente pe care publicul modern le-ar recunoaște drept chitare au fost construite în secolul al XV-lea. La acea vreme, chitara era mult mai mică decât omologul său modern, cu patru coarde duble, confecționate din intestin de animale.Corzile duble erau acordate in intervale de cvarta,terta mare și foarte rar la unison.
Chitara cu patru corzi duble s-a bucurat de un repertoriu vast în secolul al XVI-lea, care includea fantezii, dansuri,melodii specifice zonelor și alte genuri muzicale. Instrumentul a fost intâlnit frecvent în Italia, Anglia,Franța și în Peninsula Iberică. Chitara cu patru coarde devine cunoscuta cu ajutorul lucrărilor scrise de compozitori precum : Melchiore de Barberiis -Italia, Alonso Mudarra-Spania (1510–1580),Adrian Le Roy (1520–1598), Miguel de Fuenllana-Spania (decedat după 1568) și Juan Vasquez - Spania(cca. 1510–1560), lutistul Alberto da Ripa (1500–1551)compozitorul francez Guillaume de Morlaye (publicat în 1550), Pierre Phalèse ( 1510–1573).
Chitara barocă este similară ca formă și corp cu chitarele anterioare, dar este caracterizată de cinci coarde duble(care a apărut încă de la sfârșitul secolului al XV-lea). Din aproximativ 1600 până la mijlocul secolului al XVIII-lea, popularitatea sa a înlocuit atât chitara cu patru coarde duble, cât și vihuela cu șase sau șapte coarde. Chitara barocă cu cinci coarde duble era puțin mai mare decât modelul anterior, având o lungime medie de aproximativ 90 de centimetri, cu lungimi de corzi de 60 - 70 de centimetri. Multe chitare ale acestei perioade au supraviețuit gratie aspectelor decorative, cele mai cunoscute fiind ale lui Jean-Baptiste Voboam la Paris și cele ale familiei Sellas din Veneția .
Chitara barocă avea un repertoriu bogat de solo-uri și cântece acompaniate. Cei mai cunoscuti compozitori de chitară solo din secolul al XVII-lea au fost Francesco Corbetta (cca. 1615–1681), care a lucrat atât pentru Ludovic al XIV-lea al Franței, cât și pentru Carol al II-lea al Angliei; Angelo Michele Bartolotti (prima jumătate a secolului al XVII-lea – după 1669) și Giovanni Battista Granata (decedat in 1684). In aceeași perioada apar și primele lucrări vocale cu acompaniament de chitară scrise de compozitori de monodii : Giulio Caccini (cca. 1545–1618), Emilio de' Cavalieri (1550–1602), Jacopo Peri (1561–1633) și Claudio Monteverdi (1567– 1643).In Italia secolului XIV apare un sistem de notare, caracteristică chitarei numită alfabeto , care era constituit din litere care reprezentau acordurile .Acest sistem fost utilizat pentru solo-uri și acompaniamente, deși tabulatura a continuat să fie folosită până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când notația personalizata a înlocuit și tabulatura.
Repertoriul chitarei baroce s-a imbogatit cu ajutorul unor tehnici noi de interpretare precum rasgueado , arpegiato, punteado (tehnica caracteristică a lăutei pizzicato) și pasajul melodic denumit campanelas . Chitarele cu cinci corzi duble au prezentat o varietate de acorduri; o acordare tipică a fost A/A-D/D-G/G-B/B-E.
Chitara cu cinci corzi duble a devenit foarte populara in Spania, dar s-a răspândit în Italia și apoi în Franța, Anglia, Germania și Țările de Jos în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Urmeaza apoi o perioada de obscuritate și amatorism de peste 100 de ani pana la inceputul secolului XIX-lea când incepe ascensiunea chitarei in muzica culta, in forma sa moderna cu șase corzi.Corpul chitarei suferea modificări care au intensificat sonoritatea.Placile care alcatuiesc corpul chitarei au fost subțiate iar coastele interioare au fost dispuse sub forma de evantai.Modificarile aduse in structura instrumentului modern sunt in mare parte opera lui Antonio Torres .El inlocuieste corzile din intestine de animale cu matasea și astfel se naște chitara clasica moderna .Compozitori precum Fernando Sor (1778 - 1839 ) , Gaspar Sanz ( 1640 - 1710 ), Joseph Kaspar Mertz (1806 - 1856 ) și mai târziu Francisco Tarrega(1852-1909) scot chitara din zona amatorismului și daruiesc lumii lucrări muzicale ce supravietuiec pana in zilele noastre.O sa ma opresc la secolul XIX , nu inainte de a aminti ca istoria acestui instrument este aproape inepuizabila . De-a lungul istoriei Mesopotamiei(actualul oraș Nasria) și a Egiptului antic apar diverse instrumente cu coarde care astăzi sunt expuse in Muzeele Metropolitane din New York și Philadelphia, in British Museum din Londra SI izolat in Muzeele Tarilor de Jos. Aceste instrumente au fost utilizate in muzica civilizatiilor antice care au existat in Orientului Mijlociu și in regiunile mediteraniene, incluzând perșii, sumerienii, akkadienii, asirienii, grecii, egiptenii și romanii.
In Evul mediu (600 -1400 d.Hr.) chitarele cu 3 ,4 și 5 corzi aveau diverse denumiri și forme : Guittara Latina avea laturile rotunjite; Guittara Morische avea o forma ovala și se presupune că a fost adusa in Spania de mauri. Oud-ul, precursorul lautei, pe care l-am menționat in inceputul lucrarii, a fost raspândit in Europa de Vest de mauri, odată cu infiintare Califului Omeyad al Andalus in peninsula Iberica. Pandoura greceasca și romana care existau deja in casele regale din Al Andalus, sunt asemanatoare cu lauta, desi foarte multi cercetatori considera ca lăuta este varianta europeana a oud-ului , care se diferenția prin existenta treselor(freturi) din intestine de animale. Desi exista documente care atesta aparitia chitarei in anul 1265, nu este precizată clar regiunea de provenientă și de aceea este greu de stabilit daca instrumentul chitara, sub toate formele ei inițiale, exista deja in Europa sau a fost adusa din alte părți ale lumii antice.
Bibliografie
Jayson Kerr și Wendy Powers - Chitara ; În Heilbrunn Timeline of Art History .
Muzeul Metropolitan de Artă - New York
Turnbull Harvey - Chitara de la Renaștere până în prezent ;New York
Arhiva British Museum
Muzeul Metropolitan de Artă -Philadelphia
Leonard Wyeth - Muzicolog
Turnbull Harvey - Chitara ;The New Grove Dictionary of Music and Musicians . Londra
Tyler James - Chitara timpurie . Londra -Oxford University
Paul Sparks - Chitara și muzica ei: de la Renaștere la epoca clasică . New York: Oxford University
Evan Schlansky - Cercetător Muzicolog
Dr. James Westbrook - Louis Panormo- creațiile pentru chitara ale secoluluiXIX
Damian Martin Gil - Chitara clasica in Spania, Portugalia, Italia SI Germania.Abordare generala a istoriei
Jelma van Amersfoort - Chitarei, muzica SI cultura in Tarile de Jos-Universitatea Southampton
Samantha Muir - Lucrări noi pentru ukulele clasic ;Universitatea din Surrey
Cambridge Consortium for Guitar Research
Christopher Page, Paul Sparks, James Westbrook-The Great Vogue for the Guitar in Western Europe 1800-1840
James Westbrook - Instrumentul și producătorii sai
Lucrare stiintifica (fragment )protejata prin drepturi de autor
Copyright © 2024 Prof. Marian Curteanu
Cea mai simpla introducere în Blues
Blues-ul a fost creat la sfârșitul secolului al XIX-lea în Statele Unite si s-a dezvoltat de-a lungul anilor, influențând și dând naștere altor stiluri precum jazz, rock, soul, etc.
Blues-ul este o inlantuire de acorduri : treapta I , treapta IV, treapta I, treapta V, treapta IV, treapta I . Aceasta este cea mai simplă și mai ușoară progresie de acorduri care caracterizează blues-ul.
Treptele sunt de fapt acorduri iar distanta dintre doua bare verticale reprezinta o masura ( masura are 4 timpi).
| treapta I | treapta I | treapta I | treapta I |
| treapta IV | treapta IV |
| treapta I | treapta I |
| treapta V | treapta IV | treapta I | treapta I, treapta V |
Exemplu în care prima treapta este G7 (Sol 7):
| G7 | G7 | G7 | G7 |
| C7 | C7 |
| G7 | G7 |
| D7 | C7 | G7 | G7 D7 |
Observatii :
Toate acordurile sunt cu septima. Aceasta este o particularitate a blues-ului. Un alt detaliu este că blues conține exact 12 masuri.
In ultima masura avem 2 acorduri : timpul 1 si 2 avem acordul G7 , iar timpul 3 si 4 avem acordul D7.
Pe scurt, putem defini blues-ul ca fiind o structură de 12 masuri în care avem 3 acorduri de septima (treapta I, treapta IV și treapta V).
Aceasta este o definiție foarte simplistă și nu acoperă toate variațiile de blues, dar deoarece acest subiect este doar introductiv, această definiție ajută la memorarea elementelor de bază ale acestui stil.
Un alt exemplu de blues
Alt mod de a construi acest blues-ul arata in felul urmator : înlocuiesti cele 4 masuri din treapta I cu o masura în treapta I, o masura in treapta IV și 2 masuri in treapta I. Structura arată astfel:
| treapta I | treapta IV |treapta I | treapta I |
| treapta IV| treapta IV |
| treapta I | treapta I |
| treapta V | treapta IV | treapta I | treapta I, treapta V |
Singura modificare pe care am făcut-o in cea de-a doua progresie de blues a fost în a doua masura, care era înainte treapta I și care a devenit treapta IV .
Acum că știi elementele de bază ale blues-ului, este un moment prielnic să improvizezi pe fondul unei astfel de piese!
Cum să improvizezi in blues :
Există enorm de multe modalitati de improvizatie în blues, insa ne vom restrânge doar la unul singur: gama pentatonică . Cu siguranta, dupe ce vei intelege si alte elemente de teorie muzicala pentru chitara, ne vom întoarce la blues explorând funcții mai avansate, permițându-ți să devii un maestru al blues-ului. Deocamdată, rămânem doar la gama pentatonică...dar asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi, pentru ca aproape toti muzicieni improvizează in blues folosind gamele pentatonice.
Citeste si : Gama pentatonica simplificata
Ce scară pentatonică putem folosi pentru a improviza în blues?
Gama pentatonica minora treapta I . De exemplu, daca treapta I este G minor, vei folosi gama pentatonica G minor pentru toate treptele (acordurile) de blues pe care ti le-am aratat mai sus.
Notă : încearca să utilizezi scara pentatonică pe tot griful instrumentului! Acest lucru te va face un mare chitarist de blues.
Consultați formele de la sfârșitul articolului „scara pentatonică” pentru a studia această scară în cea mai mare măsură.
Pentru aceste formule exista explicatii mult mai complexe, dar deocamdata foloseste aceasta regula, exerseaza si vei avea o experienta foarte placuta. Pe viitor, daca parcurgi toate materialele publicate aici, vei ajunge la propriile formule sau concluzii, multumita unui bagaj mai mare de concepte teoretice dobândite.
Dacă vrei sa te lamuresti despre aceste formule, căuta pe YouTube "12 bar blues backing track" și vei găsi nenumarate exemple .
Citeste si : Ce trebuie sa faci pentru a canta mai bine la chitara
Exerseaza permanent ceea ce ai învățat ! Muzica inseamna un proces lung de studiu si intelegere care necesită dăruire, dar care-ti va aduce satisfactii extraordinare! Acum, blues-ul incepe sa devina pentru tine intrarea in fascinanta lume a muzicii, iar calea cea mai sigura este studiul zilnic .
Ce trebuie să faci pentru a cânta mai bine la chitară ?
Iti doresti să improvizezi si nu stii cum ?
Ai cateva idei pentru formatia ta de rock dar nu stii cum sa le incadrezi intr-o melodie ?
Vrei să-ți compui propria muzica, dar ramai blocat si nu stii cum sa continui?
Ai invatat o formula de blues la chitara si nu stii ce sa faci cu aceasta ?
Ai observat că multe dintre materialele pentru chitară contin lecții care te învață „ce”, dar nu întotdeauna „de ce” și „cum”?
Îți este greu să înveți cântece, să-ți amintești părțile lor și să înțelegi cum functioneaza structurile acestora?
Teoria muzicii iti oferă cunoștințele necesare pentru a aduce toate elementele muzicii în acelasi loc, astfel încât să poți face ca muzica să funcționeze pentru tine și să ai control complet asupra a ceea ce cânți. Fără să știi cum funcționează muzica, te vei lupta cu franturi de melodii sau elemente tehnice care nu aduc nicio imbunatatire sau progres, in procesul de invatare.
Teoria muzicii
Teoria muzicii este analiza complexa a muzicii cu toate elementele și funcțiunile din care este alcatuita. Este modul în care analizezi, clasifici și compui muzica și elementele muzicii. În sensul tradițional, teoria muzicii se referă și la modul în care muzica este notată, modul în care muzica este interpretată și corelația dintre cele două. Ai putea spune că teoria muzicii este mecanica muzicii atât scrise, cât și cantate.
Ce este Teoria Aplicata pentru Chitara?
În timp ce teoria muzicii se referă la muzică în general, teoria muzicii aplicata se referă la chitară în mod specific. De obicei, aceasta include doar acele aspecte ale muzicii care dau posibilitatea chitariștilor să cânte muzică și să compună.
Nu vei ajunge departe la chitară fără să înveți formele acordurilor, modurile gamelor, progresiile (inlantuirile ) acordurilor, pozițiile notei și intervalele. Nu vei realiza mare lucru dacă nu înțelegi relațiile dintre acorduri și functionalitatea gamelor, armonia, tonalitatea, modurile . Fără o minima înțelegere a ritmului și fără a dezvolta o tehnica adecvata, cantatul la chitara nu va prinde niciodată formă.
Fara înțelegerea “mecanismelor “muzicii, resursele unui chitarist sunt limitate si nu va putea folosi ceea ce a invatat la chitara. De exemplu, un elev ar putea învăța un nou model de gama dintr-o carte sau o nou acord dintr-o diagramă de acorduri, dar nu are idee unde se potrivește în cântece. De aceea fără cunoștințe despre cum funcționează cele 2 elemente, invatarea lor este aproape inutila.
Teoria aplicata va explica ce sunt aceste elemente muzicale, ce fac ele și cum funtioneaza ca sa poata fi incadrate intr-un sitem logic. De exemplu, o nouă formă de acord ar putea fi folosit ca o suplimentare a progresiei sau inlocuirea un acord de baza (acord format pe una din treptele principale ; tonica, subdominanta,sau dominanta ), care poate aduce un plus de frumusete si originalitate progresiei tale. O gama se potriveste cu o anumită progresie de acordurilor. Incearca sa te gandesti ca ai un laborator cu ingridiente care se potrivesc indiferent cum le-ai combina si ca acest laborator se cheama Tonalitate. Altfel spus, teoria aplicata chitarei te va ajuta sa potrivesti toate ingredientele pentru a-ti compune si a improviza propria muzica.
Altfel spus, atunci când știi cum funcționează muzica dispar limitele creativității iar chitara ta devine un laborator de muzica, indiferent de genul ori stilul muzical pe care vrei să-l abordezi.
Gama muzicala la chitară
Gama muzicală este o succesiune de note aranjate în ordine ascendentă sau descendentă. Gamele sunt folosite pentru a reda melodii, riff-uri si solo-uri . Notele din gama sunt acele tipare sau scheme, reprezentate grafic ori pe portativ pe care chitariștii le canta in diferite pozitii. Folosirea cu succes a gamelor necesită mai mult decât simpla memorare a tiparelor reprezentate grafic .Teoria muzicii ne spune unde, cand si de ce sa folosim aceste game . Diferite tipuri de game produc diferite tipuri de sunete de la major la minor, de la pop la blues. Poti deveni un chitarist experimentat înțelegand cum funcționează modurile gamelor și astfel vei sti care sunt notele potrivite pentru orice situație.
Citeste si : Cea mai simpla introducere în Blues
Modelul de gama pentatonică , așa cum se arată aici, este probabil cel mai cunoscut și utilizat la chitară. Notele acestei game pot fi folosite in modul major, minor sau blues, în funcție de modul în care este aplicata. Încearca să canti aceste note pe rând, de la nota cea mai joasă la nota cea mai înaltă, apoi inverseaza direcția.
Acordurile de chitară (armonia)
Un acord este un grup de note cantate simultan în armonie. Unul dintre primele lucruri pe care le învață chitariștii începători este cum să plaseze degetele pe corzi pentru a obtine un acord. De regula, acordurile stau la baza fiecărei melodii și ajută la stabilirea tonalității unei piese muzicale.
Armonia este disciplina care se ocupa cu construirea acordurilor și modul în care acestea se leagă între ele. Aceasta include cunoașterea structurii de bază a acordurilor, diferența dintre major și minor, utilizarea tonalitatii și conceptul de sustinere a liniei melodice. Chitariștii folosesc diverse forme de acorduri incomplete sau fragmentate ( power chords), rasturnări de acorduri . Memorarea degetelor prin care se obtin acorduri este o modalitate de a începe să cânți la chitară, insa cunoașterea teoriei acordurilor este modul în care poti dezvolta cunostintele despre muzică și poti deveni un chitarist complex. Una dintre cele mai bune moduri de a învăța cum se formează acordurile pe panou este să studiezi sistemul CAGED specific chitarei.
Teoria acordurilor implică, de asemenea, studiul progresiilor acordurilor, care sunt modalitățile prin care acordurile sunt puse împreună pentru a forma o serie de modificări de acord. Pe măsură ce acordurile se schimbă, ele determină mișcarea muzicii și structura unui cântec. Alcătuirea unei progresii de acorduri necesită să înțelegi relațiile dintre acorduri și conceptele care implică modul în care acordurile conduc și trec unul de la celălalt. Ai observat că unii chitariști par să știe ce urmează într-o melodie chiar și atunci când este pentru prima dată când o intalnesc? Explicatia este simpla : progresiile de acorduri urmează de obicei modele previzibile , bazate pe game si tonalitati din aceeasi familie.
Gama pentatonica simplificata
Ce inseamna gama pentatonica?
Gama diatonica are 7 note. Gama pentatonica a ales 5 dintre aceste note Când gama diatonica majoră sau minora nu mai are 7 note și începe să aibă 5, primește numele de Penta .
Gama pentatonică are note care, atunci când sunt interpretate, generează o melodie plăcută , chiar dacă este vorba doar de execuția gamei în sus și în jos.
Gama pentatonica poate fi exersata pe chitara in aproape directiile : de sus in jos, de jos in sus, de la capul chitarei spre corp, oblic, de la jumatate spre inainte sau inapoi .
Gama Pentatonica Majora si Minora
Gama pentatonica poate fi majora sau minora. Gama pentatonica majora contine 5 note ale gamei majore diatonice, iar gama pentatonica minora contine 5 note ale gamei minore diatonice.
Gama pentatonică Do major :
Notele gamei pentatonice Do Major: C, D, E, G, A
Gama pentatonica La minor:
Notele gamei pentatonice La Minor: A, C, D, E, G
Aceste game (C major pentatonic și A minor pentatonic) contin aceleasi note. Daca le compari cu gamele diatonice Do major și La minor , vei observa că pentatonica majoră a luat 5 note ale gamei majore, și acestea sunt treptele 1, 2, 3, 5 și 6
Treptele 4 și 7 au fost eliminate! Pentatonica minoră a luat treptele 1, 3, 4, 5 și 7 ale gamei minore si a eliminat treptele 2 și 6.
Notă: Treptele reprezinta notele gamei si sunt numerotate. In engleza sunt denumite : “degrees”. Succesiunea treptelor pe care am aratat-o mai sus se aplica tuturor gamelor pentatonice.
Am ales pentatonica Do major și pentatonica La minor deoarece aceste două game conțin aceleași note. De aceea A minor se numeste relativa lui C major.
Nota : aceste informatii trebuie folosite si memorate , altminteri este o pierdere totală de timp!
Cum se folosește gama pentatonică
Gamele pentatonice (major și minor) pot fi folosite în același context în care se folosesc gamele diatonice majore si minore . Diferenta o fac gamele pentatonice care pot fi folosite si in altfel de progresii care vizeaza alte tonalitati.
Un exemplu edificator este blues-ul, unde aceeași gama pentatonica este esentiala acestui stil și se poate folosi in diferite tonalitati
Cum să exersezi solo-urile pentatonic
1. Memoreaza gama pentatonică minoră și aplic-o în contextul tonal . Poți exersa această gamă în cadrul tonalitati minore sau majore (în acest caz cântând pentatonica relativei minore).
2. Memoreaza pentatonica majoră și aplic-o în contextul tonal, așa cum ai făcut la punctul 1.
3. Exerseaza gama pentatonică incepand cu fiecare treaptă ( pe fiecare nota din gama). Exerseaza gama pentatonică Do major pornind de la alte trepte .Incepe de la nota G, cântând celelalte note ale gamei pentatonice Do Major si apoi incepi din A si continua pana reusesti sa pleci din majoritatea notelor continute de gama pentatonica Do major.
Să exersezi doar melodii nu este cel mai bun mod de a învăța chitara
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac viitorii chitaristi este sa exerseze doar melodii. Ei presupun că tot ce trebuie să faci pentru a învăța chitara este să cânți o melodie și apoi să exersezi la infinit până când în sfârșit “suna bine”.
Pentru a progresa, un chitarist trebuie să posede un plan de studiu foarte clar care sa vizeze fiecare din aptitudinile necesare cunosterii limbajului muzical
Dacă te-ai născut genial, această abordare ar putea funcționa, pana la un punct, dar pentru majoritatea oamenilor nu este o rețetă foarte bună de progres.
Când doar imiti alți muzicieni, cântand melodiile lor , nu vei înțelege niciodată structura din spatele muzicii... ca să nu mai vorbim de faptul că sărind de la melodie la alta înseamnă că vei pierde nenumărate ore mergând într-o directie gresita, fără o cale clară de progres, atat in plan tehnic cat si muzical. Hai sa ne gandim ca vrei sa construiesti o cladire fara sa ai un proiect clar, bazat pe calcule, experinta, analiza, etc. Rezultatul va fi mai mult decat evident : timp irosit iar cladirea se va naruii. Iata de ce, un vrei sa transformi chitara intr-o piesa de mobila, adica intr-un esec. Nu trebuie sa devii un mare interpret sau muzician ca sa intelegi elementele de baza ale muzicii si sa te bucuri de realizarile tale chitaristice.
Este nevoie un sistem pas cu pas, consecvent, care sa se bazeze pe repetitie, invatare si nu in ultimul rand pe intelegere. Aceste elemente ar trebui sa fie o provocare suficienta in drumul tau spre frumusetea care se cheama muzica.
Un videoclip distractiv care ar putea include câteva sfaturi și trucuri grozave, o formula magica de ritm@blues, sunt doar cateva din tentatiile chitarei care, daca nu au o direcție clară și un plan mai amplu de invatare, nu fac decat sa-ti abata atentia ori sa-ti iroseasca timpul, banii si chiar increderea in capacitatea ta de a canta la chitara.
Daca vrei sa afli mai multe !
CURSURI CHITARA de vacanta
Daca ai o chitara si nu stii cum sa-ncepi, vino la cursurile de vara in Constanta!
Invata sa canti la chitara in 10+1 cursuri
Descoperă acordurile de care ai nevoie pentru a începe chitara!
Fiecare curs este individual, dureaza 50 minute si se desfasoara in perioada 1 iulie - 8 septembrie 2024
Varsta - Copii : 9 ani +
-Adulti : nu exista limita de varsta.
Locatie : Centrul Cultural Teodor Burada, Strada Dumbrava Rosie nr. 15
Program flexibil ( Alegem impreuna ora si perioada in care poti frecventa cursurile de chitara)
Taxa integrala - 500 LEI
Telefon 0241 619 293
0770 531 242
IN FUNCTIE DE MESAJELE VOASTRE , PROGRAMUL SE MODIFICA SI PUTETI VIZUALIZA PERMANENT NUMARUL DE LECTII ,ORA SI ZIUA FIECARUI CURS !
Acorduri de chitară pentru începători
Ti-am pregătit o pagina cu reprezentarea grafica a celor 12 acorduri pe care să le înveți si poți descărca oricând pentru a le vizualiza
Daca esti Începător la chitară, Învață să citești această pagina grafica !
Aceste diagrame reprezinta acordurile pe chitara. Dacă nu le poți citi, nu este nicio problema, iti explic totul!
Fiecare diagramă de acorduri arată gâtul chitarei văzut din față, iar liniile verticale simbolizeaza corzile. Coarda cea mai groasa (coarda mi ) va fi în stânga.
Spatiile (fret-urile ) dintre tresele metalice sunt simbolizate prin pătrate.
Cercurile negre iti indica unde să plasezi degetele. Acestea sunt numerotate pentru a specifica poziția fiecărui deget. De la 1 pentru arătător la 4 pentru degetul mic.
Semnul X peste coarda indică faptul că nu trebuie ciupita.
O indică faptul că trebuie să ciupesti „coarda libera”, fara interventia degetelor de la mana stanga.
Acum ai informațiile esențiale pentru a înțelege această pagina grafica.
De ce aceste 12 acorduri de chitară pentru începători?
Aceste acorduri majore, minore și de septima trebuie învățate la inceput, din mai multe motive:
Toate sunt situate în partea de jos a gâtului chitarei (in pozitia I ), adică contin si corzi libere , sunt destul de ușor de realizat și de reținut! Sunt adaptate la nivelul unui chitarist începator.
Aceste acorduri sunt foarte frecvent utilizate, si-ti vor permite să cânți multe melodii chiar dacă esti începător ,astfel încât vei avea acces la un repertoriu cuprinzator în diferite stiluri (pop, rock, reggae, blues, folk…)
Aceste acorduri de chitară reprezinta o etapă de inceput pentru toți chitariștii .
Despre cifrajul de reprezentare a acordurilor de rock- jazz si dilema progresiilor armonice
O progreie de acorduri inseamna o inlantuire de relatii armonice (intre acorduri ) care sprijina cel mai adesea improvizatia. Notiunea de progresie de acorduri ( chord progression )este putin straina de muzicologia romaneasca pentru ca viziunea conservatoare autohtona respinge o teorie a muzicii diferita de cea clasica, fiind considerata un imprumut nefast din muzicologia americana si britanica. Asa ca atunci cand auzi progresie de acorduri, inlantuire de acorduri sau cadenta sa stii ca sunt sinonime. Cadenta face o mica diferenta prin ultimile elemente ale inlantuirii de acorduri care duc catre o sonoritate stabila si in consecinta poate servi ca final de lucrare. Oricum ar fi, notiunea de progresie a acordurilor circula in limbajul muzicienilor de rock si jazz din tara noastra … baietii astia sunt mai putin suparaciosi pe imprumuturile din practica muzicala britanica sau americana.
Undeva prin secolul XX a aparut cifrajul jazz- rock pentru desemnarea acordurilor.Minunat ! Sa vedem unde incepe si unde se termina utilitatea ori folosinta acestora :
Cifrajele acordurilor reprezintă o formă limitativă de reprezentare a discursului muzical și necesită multe alte precizări și explicații pentru evoluția muzicala. Ele sunt folosite cand se cunoaste deja forma si structura lucrarii muzicale si sunt adesea folosite in arealul improvizatiei si foarte rar in muzica programatica .
Cu alte cuvinte, cifrajul de rock - jazz si nu numai, nu indică treptele, răsturnarea acordului, nu precizează dinamica uneia sau a mai multor note,nu semnalează întârzierile ori estomparea ori accentuarea unor note din specificul discursului și mai ales nu dezvăluie mișcare vocilor,contrapunct, auftact,ritm,agocica, frazare,etc și de aceea cifrajul reprezintă o formă intermediara de limbaj. Cifrajul este folosit atunci când este cunoscuta deja structura lucrării muzicale si se intalneste adesea in rock, jazz, folk, country,metal si prog. si cum spuneam mai sus, intr-un cadru formal care sprijina improvizatia.
Citeste si : Cea mai simpla introducere în Blues